donderdag 18 april 2013

Turkse kranten over huiselijk geweld 3: Onderzoek wijst uit dat 34% van de mannen huiselijk geweld soms geoorloofd vindt

Door Riekje Kok

Dinsdag 16 april. The Daily News heeft een groot artikel over huiselijk geweld.
 
"Domestic violence OK sometimes according to 34% of men"
Het artikel gaat over een onderzoek dat is verricht in 7 grote steden in Turkije: Adana, Ankarra, Istanbul, Izmir, Erzurum, Trabzon en Malatya.  Het onderzoek is gedaan door de "Happy Kids Asscociation" en Kirikkale University's Application and Research Center for Women's problems.  In toaal werden 7000 mensen geinterviewd over hun visie op huiselijk geweld, waarvan de helft mannen.
 

De resultaten:
  • 34 % van de mannen is het een met de stelling "dat geweld soms nodig is"
  • 18% van de mannen is het eens met de stelling dat "de man de baas is in huis en vrij is om geweld te gebruiken als dat nodig is"
  • 30.9% van de mannen vindt dat geweld met een oorzaak acceptable is
  • 37.6%  van de mannen zegt dat sommige principes als eer, fatsoen en discipline geweld nodig kunnen maken.
  • 23.4% van de mannen vindt geweld acceptabel als vrouwen het "uitlokken".
  • 11.5% van de mannen vindt dat ze "het recht hebben om geweld te gebruiken" en 11.8% vindt dat het absoluut noodzakelijk is om vrouwen te straffen als ze tegen hun man ingaan.

De conclusie van de onderzoekster Dolunay Senol:

"Individuals must go through training on communication within the household and domestic violence. The family comes for counseling and training only after experiencing a problem; however it is very difficult to change the relationships after such a problem". 

Volgens de krant zal huiselijk geweld in veel gevallen leiden tot scheiding, omdat van alle respondenten - dus mannen en vrouwen - slecht 32% het niet nodig vindt dat er scheiding volgt na huiselijk geweld.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten