donderdag 18 april 2013

Turkse kranten over huiselijk geweld: 1. Geweld tegen jonge meisjes


Van Riekje Kok

Riekje Kok, voormalig directeur van Stichting Toevluchtsoord uit Groningen, verblijft momenteel enkele weken in Turkije waar zij samen met Ivana Ristic van ArosA trainingen inzake huiselijk geweld geeft aan medewerkers van vrouwenopvanghuizen die gelieerd zijn aan het Ministerie van Familiezaken. Vanuit Ankara deelt zij haar impressies met ons.
Deze week las ik elke dag twee Engelstalige  Turkse kranten op een doorgaans zonnig, maar altijd warm (lampen!)  terras in Ankara.  Het gaat om 'Today's Zaman', de Engelse versie van ZAMAN (een regeringsgezinde krant) en 'Daily News', de Engelse versie van Hurriyet, één van de grootste Turkse dagbladen.

Er gebeurt hier ontzettend veel, de hele wereld lijkt hier naartoe te komen, en als je de kranten mag geloven zou je denken dat Turkije zich steeds meer naar het centrum van de macht begeeft.  En het nieuws van de 10 maanden straf van de Turkse pianist Fazil Say staat ook hier op beide voorpagina's.
Ondertussen scan ik gewoontegetrouw ook de berichten over huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen.  Uit de kranten van de laatste paar dagen drie berichten.
Vrijdag 12 april, Today’s Zaman
“2 girls viciously attacked in Siirt
Een 14 jarige meisje is aan de kant van de weg in ene dorp in de regio Siirt gevonden.  Vermoedelijke doodsoorzaak: doodgeschoten.  In dezelfde regio werd een 13 jarige meisje door haar buren bloedend aangetroffen en met verwondingen aan haar keel. Ze ligt in kritiek toestand in het ziekenhuis.
Het artikel maakt melding van nog 3 vrouwen die dood zijn gevonden, een 77-jarige vrouw  in haar huis, een verpleegster in de personeelskamer van een ziekenhuis in Antalya. Een vrouw in Malatya werd dood aangetroffen in haar huis, met  fatale verwondingen aan haar bovenlichaam. 
Het artikel eindigt met: “Family and Social Policy Minister Fatma Sahin stated in February that a total of 163 women were killed in 2012”.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten