donderdag 18 april 2013

Turkse kranten over huiselijk geweld 2: Kindermishandeling


Door Riekje Kok

Maandag 15 april - “Public cases be opened in child abuse incidents” 

Het OM kan in Turkije binnenkort kindermishandeling gaan vervolgen zonder dat er sprake hoeft te zijn van een aanklacht of aangifte, vanwege een nieuwe wet waarin verschillende maatregelen zijn opgenomen om kindermishandeling tegen te gaan.

Het ministerie van Family and Social Policy werkt al een tijdje aan de wet: “Child Abuse Draft Law” maar heeft het proces nu versneld vanwege de verkrachting van een 13-jarig meisje begin april in de Kocaeli provincie. Deze zaak heeft veel media aandacht gekregen. Op 9 april werden 29 mannen aangehouden op verdenking van seksueel geweld tegen een 13 jarige middelbare scholiere. Na verhoren werden 10 van de mannen gearresteerd. Het ministerie van Family and Social Policy heeft het hof gevraagd om een co-plaintiff (mede aanklager?) in deze zaak te mogen zijn. Het incident heeft enorm veel publieke verontwaardiging opgeroepen en daarom is nu de verwachting dat de nieuwe wet al de komende dagen aan het Turkse kabinet zal worden voorgelegd.
 

Deze wet maakt het mogelijk om voor geweld tegen kinderen onder de 18 een zaak te openen zonder dat er een officiële klacht is ingediend door iemand. De straf voor kindermishandeling gaat omhoog als afschrikmiddel: iemand die een kind van onder de 18 seksueel heeft misbruikt kan een gevangenisstraf krijgen van 18 jaar. Als het slachtoffer gehandicapt is kan dat oplopen tot 27 jaar.
Er staat ook nog in de wet: een maatregel om te voorzien in medische behandeling voor daders die lijden aan pedofilie. Speculaties zijn dat het zou gaan om chemische castraties, maar in de wet zelf wordt dit verder niet gespecificeerd.
(aldus Today’s Zaman, van maandag 15 april)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten