maandag 10 maart 2014

Bericht vanuit NewYork over CSW58 en GNWS board meeting


Bijdrage van Aleid van den Brink en Riekje Kok

Op 8 maart stonden wij om 11 uur ’s ochtends in New York in de rij bij de UN om ons te registreren voor een toegangspas voor  CSW58 (Commission of the Status of Women, 58e keer).  In de zon, samen met andere vrouwen: bijvoorbeeld een lid van de soroptimisten uit Utah en een juriste uit New York.
We hadden – gezien onze ervaringen in andere jaren –gerekend op uren in de rij, maar dat viel heel erg mee. Een kwartier nadat de deuren geopend werden stonden we al weer op straat met pasje.
Het werd een prachtige zonnige 8 maart, met een eindeloze wandeling door Radio City (aanrader) en Central Park.
 ’s Avonds afgesproken met een aantal leden van GNWS (Global Network of Women’s Shelters) die er al waren en met elkaar gegeten en alvast uitgewisseld. Altijd bijzonder om elkaar vanuit zoveel landen weer te zien. De volgende dag (zondag) was de vergadering van GNWSboard. Onze Amerikaanse collega’s hadden werkelijk een fantastische locatie gevonden. Ask.com liet ons vergaderen in hun gebouw op Times Square. Niet alleen was de ligging fantastisch, ook de vergaderlocatie op zich was dat. Jan Reimer kon vanuit Canada mee vergaderen via hun interne vergadertechnologie en alle andere faciliteiten voor powerpoint, laptops enz waren aanwezig. Er en was een fantastische voorziening niet alleen voor koffie, maar alles wat je maar wilde eten en drinken. Er was een bijzonder aardige medewerkster aanwezig die speciaal voor ons haar vrije zondag had opgeofferd en volgend jaar wil ze dat weer doen en kunnen we de vergaderlocatie opnieuw gebruiken!

 De vergadering van GNWS heeft de volgende besluiten genomen:
> GNWS wordt een “legal entity” (waarschijnlijk een stichting)
> De vestigingsplaats wordt Den Haag (met mogelijk een nevenvestiging in Nepal)
> De volgende wereldconferentie zal in 2015 of 2016 plaats moeten vinden.
> De datacount 2013 kunnen we vanaf dinsdag deze week gebruiken. De officiële versie komt later (misschien op Moederdag).
Vanmorgen (10 maart) kwamen we, na de informatie bijeenkomst van UNwomen, de Nederlandse delegatie tegen aangevoerd door minister Ploumen, met in hun kielzog Margriet van der Linden (dit jaar de Algemene Vertegenwoordiger bij de VN voor de Nederlandse vrouwen).
We hopen beiden nog vaker te ontmoeten deze week.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten