donderdag 21 februari 2013

Wereldwijde actiedag One Billion Rising groot succes


Een grote menigte demonstranten dansten donderdag 14 februari in Amsterdam op de klanken van Break the Chain, de titelsong van One Billion Rising. Een protestdans die door meer dan 200 landen op Valentijnsdag is opgepakt om geweld tegen vrouwen en meisjes onder de aandacht te brengen (zie ook www.onebillionrising.org.) Eve Ensler, de Amerikaanse initiatiefneemster van One Billion Rising wilde met deze dag een statement maken. De cijfers liegen er namelijk niet om. Wereldwijd worden 1 op de 3 vrouwen verkracht of geslagen. Dat zijn 1 miljard vrouwen. Als al die vrouwen nou eens tegelijk lawaai zouden maken, zou er dan eindelijk iets veranderen?

Blijf Groep heeft, na een inspirerend bezoek aan de USA maart vorig jaar, het initiatief genomen om in Nederland aan deze actiedag mee te doen. Onze missie is immers het stoppen van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Geweld tegen vrouwen is ook in Nederland nog steeds aan de orde van de dag.
Jaarlijks worden 200.000 vrouwen slachtoffer van ernstige vormen van seksueel en huiselijk geweld. Dat zijn er 550 iedere dag weer. 1 op de 15 Nederlanders heeft een vorm huiselijk geweld meegemaakt. 1 op de 8 vrouwen is ooit aangerand en/of verkracht (bron of doorklik naar: factsheet huiselijk geweld en factsheet seksueel geweld van Movisie). 


Op www.onebillionrisingamsterdam.nl zie je waarom Sylvana Simons, Adelheid Roosen, Eddy Terstall en Kathelijne Buitenweg deze wereldwijde actiedag steunden. Geweld tegen vrouwen moet stoppen. Wereldwijd, maar zeker ook in Nederland.

De foto's zijn gemaakt door Maarten Jüngen

Lees ook het verslag van de wereldwijde actie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten