vrijdag 8 maart 2013

8 maart: Verslag van Internationale vrouwendag in New York

Verslag van Aleid van den Brink uit een besneeuwd New York.

Natuurlijk krijgt deze dag de volle aandacht bij de CSW. Iedereen feliciteert elkaar met deze dag: happy international women's day..
Ik ben aanwezig in een bomvolle zaal , met schermen daarbuiten om de bijeenkomst te volgen.
De bijeenkomst begint met een toespraak van secretaris generaal Ban Ki Moon: hij spreekt zijn steun uit voor de inspanningen om wereldwijd gelijke rechten voor vrouwen te bevorderen en geweld te bestrijden. De secretaris generaal heeft al langer een steungroep van mannen gevormd die publiek zich engageren en werken aan de benodigde mentaliteitsverandering . Hij benadrukt het belang van gedegen gegevensverzameling op nationaal niveau. Hij roept de lidstaten op om hun verplichtingen waar te maken.
Zijn motto vanmorgen: "No more silence, no more stigma."
Michelle Bachelet (voormalig president van Chili) en nu directeur van UN Women zag ik al meerdere keren in bijeenkomsten deze week. Natuurlijk houdt ze nu ook een toespraak. Zij blijft positief. De onderhandelingen zijn nog volop gaande, conservatieve krachten zijn aan het werk. Zij wil er niet in meegaan en zegt:"We can not move backwards, we only can go forwards...". En als het om geweld tegen vrouwen gaat: genoeg is genoeg.
Er kan geen vrede zijn als vrouwenrechten niet worden gerespecteerd. Kernbegrip daarbij is gender equality. Haar slotzin leidt tot groot applaus: "Let us go forward with courage, conviction and commitment".

Een al lang aangekondigd UN Women lied wordt gelanceerd: "One woman", opgenomen met 25 zangers en musici van overal op de wereld, vrouwen en ook enkele mannen, het refrein eindigend met 'we shall shine' .
Veel ontroering en langdurig applaus...
Je kunt het zelf downloaden: song.unwomen.org
En daarna is het tijd voor een panel met deskundigen die benadrukken wat er allemaal nog moet gebeuren, voor oudere vrouwen, voor migranten, in verschillende werelddelen.

Wil je meer lezen over het onderhandelingsproces bij de CSW, de side events en parallelsessies, volg dan:
Joni van de Sand: womeninnewyork.blogspot.nl
Antia Wiersma : www.talktoaletta.nu/
Josette Dijkhuizen: www.nederlandsevrouwenraad/vrouwenvertegenwoordiger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten